| |
Jurek | 22.12.2015 12:17:28 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 158 #2217069 Od: 2015-11-20
Ilość edycji wpisu: 1 | 1 litr spirytusu - 1 litr miodu - 1 litr soku z cytryn
Wszystkie składniki łączymy ze sobą , najlepiej w dużym słoju . Przechowujemy nalewkę około miesiąca codziennie mieszając , potem możemy rozlać do butelek , karafek . Jeśli mamy miód gęsty , skrystalizowany wstawiamy słoik do ciepłej kąpieli wodnej . Rozpuszczony mieszamy z sokiem , a następnie ze spirytusem mieszając drewnianą łyżką .
Pamiętajmy - używamy tylko szklanych naczyń i drewnianego mieszadła , zachowamy witaminy w jak największym stopniu .
Super na zimowe wieczory 
 |
| |
Zdzislaw | 08.01.2016 23:09:44 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 86 #2224244 Od: 2015-12-5
| Dzis trenowałem temat propolisówki wyglada obiecujco ale ok 60proc to zdecydowanie za dużo -musze ulkepszyc recepture |
| |
Jurek | 09.01.2016 09:42:05 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 158 #2224344 Od: 2015-11-20
| Propolisówka zdobyła pierwsze miejsce wśród nalewek na Miodowym święcie w Kurowie wyprzedzając nawet cytrynówkę. Niestety nie znalazłem żadnego przepisu. Dałbyś jakiś dobry przepis w nowym temacie? |
| |
Zdzislaw | 09.01.2016 10:39:44 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 86 #2224358 Od: 2015-12-5
| Jestem na etapie experymentowania mam zrobioną i odstałą "esencje" na spirytusie 70 % z różnego propolisu i musze trafic z proporcjami tak stęzenia esencji jak i jej procentowego dodatku do alkocholu ,wszystko to tkzw.bimber ale nie taki z osiedlowego bazarku . |
| |
jurZ | 04.02.2016 20:24:49 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 2 #2235294 Od: 2016-1-14
| ten 1l soku cytrynowego to trochę przesadziłeś wyjdzie bardzo duży kwas |
| |
Jurek | 05.02.2016 06:49:58 |

Grupa: Użytkownik
Posty: 158 #2235449 Od: 2015-11-20
Ilość edycji wpisu: 1 | To jest bardzo popularny przepis i tyle soku ze świeżych cytryn się właśnie dodaje. Jak nie wierzysz to zobacz tutaj lub tutaj i wiele innych przepisów ma takie same proporcje. Robiłeś i próbowałeś już tą nalewkę? Zapomniałem dodać, że po zrobieniu nalewkę należy odstawić na około 4 tygodnie (najlepiej na 3 miesiące). |