Wszystkie składniki łączymy ze sobą , najlepiej w dużym słoju . Przechowujemy nalewkę około miesiąca codziennie mieszając , potem możemy rozlać do butelek , karafek . Jeśli mamy miód gęsty , skrystalizowany wstawiamy słoik do ciepłej kąpieli wodnej . Rozpuszczony mieszamy z sokiem , a następnie ze spirytusem mieszając drewnianą łyżką .
Pamiętajmy - używamy tylko szklanych naczyń i drewnianego mieszadła , zachowamy witaminy w jak największym stopniu .
Propolisówka zdobyła pierwsze miejsce wśród nalewek na Miodowym święcie w Kurowie wyprzedzając nawet cytrynówkę. Niestety nie znalazłem żadnego przepisu. Dałbyś jakiś dobry przepis w nowym temacie?
Jestem na etapie experymentowania mam zrobioną i odstałą "esencje" na spirytusie 70 % z różnego propolisu i musze trafic z proporcjami tak stęzenia esencji jak i jej procentowego dodatku do alkocholu ,wszystko to tkzw.bimber ale nie taki z osiedlowego bazarku .
To jest bardzo popularny przepis i tyle soku ze świeżych cytryn się właśnie dodaje. Jak nie wierzysz to zobacz tutaj lub tutaj i wiele innych przepisów ma takie same proporcje. Robiłeś i próbowałeś już tą nalewkę? Zapomniałem dodać, że po zrobieniu nalewkę należy odstawić na około 4 tygodnie (najlepiej na 3 miesiące).