Witam Wszystkich :)
Pasieka "Marysieńka" w Zgodzie z Naturą.

Witam Wszystkich Serdecznie. Napiszę kilka słów o miejscu gdzie znajduje się moja pasieka. Dodam, że jest to pasieka miejska, stacjonarna i właśnie skończyła 11 lat.
Miód jest produktem naturalnym wytwarzanym przez pszczołę miodną. Od pszczelarza w dużej mierze zależy czy takim pozostanie w słoiku.
Pasieka nasza znajduję się na uboczu dużego miasta, wśród ogrodów przepełnionych wonnymi kwiatami, krzewami, drzew owocowych, świerków i jodeł, pięknych żywopłotów z ligustru, dereni, berberysów, irgi i ognika szkarłatnego. Trawników porośniętych cebulicą, krokusami, niezapominajkami, trojeścią rozesłaną, mniszkiem, stokrotkami, gdzieniegdzie kończyną czerwoną i białą. Drogi osiedlowe obsadzone są klonami, akacjami, lipami, jarząbem mącznym i innymi. Mamy też w pobliżu mały las, w którym królują czeremchy, leszczyny, róże pomarszczone, jeżyny, maliny, mikołajek nadmorski i wiele innych. Wzdłuż lasu ciągną się nieużytki, które porasta nawłoć, firletka, krwawnica pospolita, żmijowiec i inne dziko rosnące rośliny. Nie stosujemy żadnych oprysków. Każdy z nas stara się by owoce i inne produkty pochodzące z ogrodu były zdrowe i wolne od pestycydów. Jest tu po prostu raj dla pszczół.
W naszej pasiece dbamy o każdy etap procesu powstawania miodów. Produkcja ta na opiera się wyłącznie na metodach naturalnych. Ze względu na usytuowanie pasieki miody każdego roku mają nieco inny bukiet smakowy. Są biologicznie aktywne. Nigdy nie podgrzewamy ich, wszystkie prace wykonujemy ręcznie z wyjątkiem wirowania, które odbywa się na zimno. Szybko miód trafia do słoików nie tracąc przy tym zawartych w nim olejków eterycznych, które odpowiadają za smak i zapach miodu. Sprzętu używamy kwasoodpornego przeznaczony do wyrobu miodu. My sami, nasze dzieci i wnuki jemy ten miód.


  PRZEJDŹ NA FORUM