Pasieka krok po kroku
Temat opisany jest w licznych książkach, prowadzone są liczne blogi i fora z potrzebnymi wiadomościami. Polecam np. https://www.facebook.com/groups/pszczelarstwoamatorskie/ ; https://www.facebook.com/groups/369042993258899/ .
Bez przerwy temat jest także omawiany w czasopismach pszczelarskich (Pasieka, Pszczelarstwo, Pszczelarz Polski). Nie od rzeczy jest też spostrzeżenie, że zakładanie pasieki warto zacząć od kroku nr 1, czyli skończenia kursu R.04 (Bratoszewice, Sulejów) i praktyki w zaprzyjaźnionej, pobliskiej pasiece.

Przy okazji uwaga - Rodzaj pszczoła (Apis) obejmuje cztery gatunki:
Apis cerana Fabr. – pszczoła wschodnia
Apis dorsata Fabr. – pszczoła olbrzymia
Apis florea Fabr. – pszczoła karłowata
Apis mellifica L., syn. Apis mellifera L. – pszczoła miodna
Wybór gatunku pszczoły do hodowli jest więc w Polsce ograniczony i sprowadza się do Apis mellifera, czyli pszczoły miodnej.
Ale w ramach gatunku jest spory wybór ras, spośród których według w Polsce KCHZ dopuszcza wykorzystanie w programach hodowlanych pszczół ras: kraińskiej, kaukaskiej, środkowoeuropejskiej oraz włoskiej.
Każda rasa ma jakieś specyficzne cechy, które ją wyróżniają i mogą przesądzać o wyborze dla danej pasieki.
Nie ma natomiast rasy najlepszej, choć wszyscy wiedzą, jakie powinna mieć cechy (nierojliwa, łagodna, miodna, pracowita, dobrze zimująca, trzymająca się plastrów, mało kitująca, higieniczna itp.). Mało tego - w opisach reklamowych w zasadzie wszystkie pszczoły są idealne.
Ja np. mam w małej amatorskiej, stacjonarnej pasiece pszczoły BRZEZINKI z pasieki P. Gładysów - według opisów przeznaczone dla pasiek towarowych. I polubiłem te pszczoły. Jak do dzisiaj pięknie przezimowały, mają na ramkach pokarm, nic nie muszę im pomagać, dostały już wodę w poidle, dostały ocieplenie na powałkę, mają już zmienione dennice na czyste (bo wczoraj sobie trochę polatały).


  PRZEJDŹ NA FORUM